AUGMENTED REALITY WORDT MAINSTREAM

Apple koopt de grootste augmented reality speler

Vandaag en morgen houdt google zijn grootste event Google IO in San Francisco. De laatste weken werd druk gespeculeerd over de opvolger van het nieuwe android systeem, de zelfsturende google car en ook wel een update voor de Google cardboard, de democratische virtual reality ‘bril’ waarin je je eigen smartphone kan schuiven om ondergedompeld te worden in een digitale 3D wereld.

Maar sinds gisteren staat twitter in rep en roer met een nieuwe speculatie: kocht google de grootste augmented reality speler Metaio? Het bedrijf dat sinds 2003 computer vision en beeldherkenningssoftware verkoopt aan meer dan 200,000 ontwikkelaars wereldwijd doekte plots alle social media kanalen op en haalde het gros van zijn website offline.

Ook de support werd stopgezet met de simpele boodschap dat de ‘Metaio producten niet langer beschikbaar zijn en nog te gebruiken tot Juni 2015′. Gezien de timing, zo vlak voor Google IO, gokt de tech wereld op een grootse aankondiging door google later op de dag. Maar het was apple die met de hoofdvogel aan de haal ging. En in één klap is het duidelijk: augmented reality wordt mainstream.

Het zat er natuurlijk aan te komen. De oculus rift bewees met zijn kickstarter campagne de grote marktacceptatie van virtual reality glasses: een bril die je opzet om volledig afgesloten te worden van de realiteit en je 100% onder te dompelen in een digitale 3D wereld. Die kan gefilmd zijn om je te teleporteren naar de andere kant van de wereld. Of geprogrammeerd, bijvoorbeeld voor games, trainingsprogramma’s (defensie) of therapeutische traumaverwerking. Andere elektronicafabrikanten kwamen snel met eigen versies van de virtual reality bril. Maar toen facebook oculus overnam, keek de wereld plots met andere ogen naar de trend. Opeens bestond de kans dat we binnen afzienbare tijd allemaal van op de sofa met vrienden in een virtuele omgeving kunnen afspreken en interageren: de top van de Himalaya, Coachella festival, … waar je maar zin in hebt. Het lijkt plots allemaal heel dichtbij.

Augmented reality sluit je niet af van de wereld, maar voegt er digitale dingen aan toe. Ongeveer rond dezelfde tijd zagen we ook daar plots spannende dingen gebeuren. Er was de google investering van 542 miljoen dollar in ‘Magic Leap’. Enkele kleinere spelers fuseerden. En we kregen zelf ook enkele telefoontjes van geïnteresseerde investeerders. Er kwamen op korte tijd enkele vrij goede augmented reality brillen op de markt. De google glass was daar duidelijk niet één van en flopte ondanks de geslaagde buzz gigantisch in gebruik. Vorige maand gooide Microsoft hoge ogen met zijn ‘Hololens’: een fraai ontworpen bril die naadloos 3D voorwerpen en mensen in je omgeving tovert en je toelaat om ermee in interactie te gaan. Het was een kwestie van tijd voor Google en Apple een tegenzet zouden doen om de race niet te verliezen.

De kans is groot dat de Metaio software niet meer beschikbaar zal zijn voor het ecosysteem. Wie hulp nodig heeft om eventuele bestaande Metaio of Junaio toepassingen te migreren naar een ander systeem, mag altijd contact opnemen.