World of waw is Voka/Bryo Rookie of the year

Er waait een ondernemerswind door het Waasland. Sint-Niklase bedrijven Planza en World of Waw zetten de stad definitief op de high tech kaart. Bryo, het VOKA-initiatief voor jonge ondernemers, zet op zaterdag 25/1 negen veelbelovende start-ups uit heel Vlaanderen in de bloemetjes. Met 2 awardwinners is Sint-Niklaas daarbij stevig vertegenwoordigd. Initiatiefnemers Jeroen De Smet en Tina Stroobandt vertellen in Aalst hun verhaal aan het 500-koppige publiek.

De Sint-Niklase bedrijven maken beide gebruik van nieuwe technologieën, maar hebben verder niet veel gemeenschappelijk. Planza is een online tool, waarmee je makkelijk kan plannen met familie, collega’s en/of vrienden. “En gratis bovendien!”, lacht ondernemer Jeroen De Smet. “Iedereen wil wel eens een weekendje, vergadering of activiteit plannen met meerdere mensen. Dan is het telkens een uitdaging om een geschikte datum te vinden, die voor de meeste mensen past. Op planza.com stel je in een handomdraai verschillende mogelijkheden voor, waarvoor je genodigden kunnen stemmen. Vele mensen gebruiken daarvoor nu doodle. Wij bieden dezelfde functionaliteit, maar in een mooiere interface. En met veel meer mogelijkheden. Zo kunnen je genodigden mee beslissen over de meest geschikte locatie, de leukste activiteit of zelfs het lekkerste menu. De organisator ziet in één oogopslag welk voorstel de meeste stemmen kreeg en kan meteen boeken.”

Planza.com heeft alles om wereldwijd dé online planningstool worden. En dat beseffen meer en meer investeerders. Het bedrijf werd in december uit honderden kandidaten geselecteerd om haar toepassing te presenteren op de prestigieuze NodeSummit conferentie in Silicon Valley. Volgende week keert Jeroen terug naar de USA om verdere samenwerkingsverbanden te bespreken. Een internationale toekomst lonkt…

Ook voor World of Waw? “Daar werken we alleszins aan, “legt Tina Stroobandt uit. “In mei trekken ook wij naar San Francisco om onze augmented reality studio daar te presenteren. We kunnen er al enkele leuke dingen laten zien. Het basisprincipe is eigenlijk heel eenvoudig. Als je door het camerabeeld van je smartphone, tablet of straks smartbril naar de wereld kijkt, kan je daar allerlei voorgeprogrammeerde informatie aan toevoegen. Dat kan tekst zijn, video en geluid, maar ook een walking talking 3D personage dat je rechtstreeks aanspreekt en uitleg geeft. Door feit en fictie op deze manier te vermengen, kunnen fabrikanten jou veel gemakkelijker broodnodige informatie meegeven. Je wasmachine kan je dan bijvoorbeeld zelf uitleggen hoe je haar filter vervangt, zonder dat je de handleiding nog hoeft te zoeken. Op een historische locatie, ontmoet je iemand die daar vroeger echt nog woonde. En in een museum geeft de kunstenaar zelf uitleg bij zijn werk. Bovendien is de ervaring echt magisch. Je kan onze app ‘World of Waw experience’ gratis downloaden en testen via Itunes en de Play Store. De komende jaren zal deze technologie steeds belangrijker worden. Daar zijn we van overtuigd. Dankzij de doorbraak van goedkoop mobiel internet en betaalbare smartphones, wordt augmented reality straks nog relevanter dan sommige websites. Wij zijn er alvast klaar voor!”

Met deze erkenning genieten beide Sint-Niklase ondernemers het vertrouwen van Bryo, Voka en de ervaren jury. Een opsteker voor het Waasland!