De Tijd: app van de week

OPVOEDEN MET ALEX DE ASTRONAUT

Augmented Reality studio World of Waw doet stof opwaaien. Twee weken geleden brachten zij minister-president Kris Peeters in 3D bij je thuis met een veelbesproken high tech 3D app. Vandaag lanceren ze hun eerste kinderboek: Alex de Astronaut. Dit fraai geIllustreerde voorleesboek, tovert de hoofdpersonages in 3D op de pagina’s. De lezertjes spelen verstoppertje met Alex, zingen en dansen met Karel de Cavia en gaan op de foto met beide vriendjes. Voor de creatie van de verhaallijn sloeg World of Waw de handen in elkaar met de Opvoedingswinkel. Download de gratis app, scan de cover en je gaat met de nieuwe jeugdheld in 3D op avontuur. Onderweg oefen je, samen met je kind, problemen oplossen, gevoelens (h)erkennen en samenwerken.

Een 2.O jeugdheld

Bedenkster Tina Stroobandt vertelt: “Alex de Astronaut is op de eerste plaats een mooi verhaal, dat we interactief hebben gemaakt. Als je met je smartphone of tablet de pagina’s bekijkt met de gratis app, komen de hoofdpersonages tot leven op het boek. Je kan verstoppertje spelen met Alex, leert het sterrenlied met Karel de Cavia en gaat op de foto met je nieuwe vriendjes. Bij onze tests waren de kinderen meteen super enthousiast. Zij geloven echt in de magie van de technologie. Als Alex wegvliegt om verstoppertje te spelen, leggen de kinderen hun toestel vaak neer om hem in de ruimte te zoeken. Ze kijken niet door het scherm in het rond, maar letterlijk achter de gordijnen en onder tafel. Dat is telkens geweldig om te zien.”

“Omdat het boek voor kinderen bedoeld is, wilden we het verhaal niet té vrijblijvend maken, vervolgt Tina Stroobandt. “Als mama zie ik zelf hoe beïnvloedbaar kinderen zijn door dingen die ze horen en zien. Ook in de positieve zin. We gingen dus bij de Opvoedingswinkel aankloppen om te kijken hoe kinderen tijdens hun avonturen ook iets kunnen opsteken. Zij maakten graag tijd vrij om ons te helpen. Zo kwamen enkele STOP-principes in ons boek terecht.”

Gevoelens benoemen met Alex

“Ieder kind heeft zijn eigen handleiding. Soms is het voor opvoeders een hele zoektocht om de juiste aanpak te vinden voor hun kind.” legt An Verdonck, coördinator van het STOP4-7 team in Sint-Niklaas, uit.

In Vlaanderen coördineert Wim De Mey de STOP 4-7 programma’s: een training in sociale vaardigheden voor kinderen van vier tot zeven jaar met gedragsproblemen, diens ouders en leerkrachten. Een belangrijk aspect van deze training is het leren erkennen en verwoorden van gevoelens. In eerste instantie bij zichzelf, vervolgens ook bij anderen. Het geeft een veilig gevoel wanneer je je emoties de baas bent in plaats van dat ze je overspoelen.

Deze principes keren nu terug in het verhaal en de spelletjes van Alex de Astronaut. Je kan het boek dus gebruiken om gevoelens bespreekbaar te maken. Alex wil bijvoorbeeld niet met zijn zusje spelen omdat ze veel moediger is dan hij. En hij schaamt zich daarvoor. Zoiets benoemen kan helpen om die situatie te ontmijnen. Een gratis memory spelletje op de website daagt kinderen uit om de juiste emotie te linken aan de juiste situatie. Als ouder kan je ook kinderen geruststellen door hun emoties luidop te benoemen en erkennen. Ze mogen boos, verdrietig, verlegen, enz. zijn. Die erkenning, versterkt de band met je kind. Ze hebben het gevoel dat ze mogen zijn, wie ze zijn.”

Problemen oplossen met apps

“Kinderen die moeilijk gedrag vertonen, weten vaak niet hoe ze anders kunnen reageren op probleemsituaties. Of welk gedrag wél van hen verwacht wordt. Daar besteden we tijdens de STOP 4-7 training erg veel aandacht aan.” Ook die principes werden vertaald naar het boek. Op een bepaald moment wordt Karel de Cavia niet meer wakker. Mama zegt dat Karel nu een sterretje is, en dat hij Alex altijd kan zien. Maar Alex mist Karel enorm. Dat wil hij oplossen, dus bedenkt hij allerlei strategieën om tóch op bezoek te kunnen op de caviaplaneet. Dat zijn belangrijke stappen, die kinderen enorm kunnen helpen: rustig blijven, oplossingen zoeken, een oplossing kiezen, uitvoeren en evalueren.” Alex besluit in het boek om astronaut te worden. En daar duikt toch het verschil tussen fictie en non fictie op. “In de klas zoeken we wel oplossingen die écht mogelijk zijn. Daar hoeft een verhaal als Alex geen rekening mee te houden,” lacht Verdonck.

Je vindt Alex de Astronaut in de boekhandel vanaf 3 april. De gratis app voor Android en IOS is downloadbaar via de Itunes en PLay Store. En op www.alex-astro.com vind je kleurplaten, raadseltjes en allerlei extra’s.